Kuoro

Fermaatti 2018 Harpa-konserttitalo Reykjavik Islanti. Kuva Ida Kupari

Fermaatti-kuoro, aiemmin Kalajoen Nuorisokuoro, on perustettu syksyllä 1979 ja kuoron tukiyhdistys keväällä 1994. Vuosi 2019 on kuoron 40. toimintavuosi. Kuoro on osa Kalajoen kaupungissa annettavaa Taiteen perusopetusta.

 
Kuorossa laulaa tällä hetkellä 31 kalajokista 11-19 -vuotiasta tyttöä. Kuoron ohjelmisto koostuu vanhoista latinankielisistä kirkkolauluista spirituaaleihin sekä suomalaisista ja muiden maiden kansanlauluista aina klassisiin kuoroteoksiin ja uudempiin, erityisesti nuorisokuoroja varten sävellettyihin nykyteoksiin. Vakituisena säestäjänä toimii Minna-Liisa Kaattari sekä tarvittaessa kuorolaisista koostuvat erilaiset soitinryhmät. 


Kansalaisopiston lukukauden aikana Fermaatti-kuoro toimii Kalajoen Kansalaisopiston opintopiirinä, muuna aikana Kalajoen Seurakunnan kuorona. Säännöllinen Fermaatti-kuoroon osallistuminen kahden lukuvuoden aikana hyväksytään myös Kalajoen lukion musiikin kurssiksi. Ylivieskan seudun musiikkiopistossa opiskeleville kuorolaisille kuoro-opinnot hyväksytään musiikki- opiston sivuaineopinnoiksi. Kuorossa mukanaolostaan kuorolainen saa todistuksen. 
  
Esiintymis- ja kilpailumatkoja kuoro on kotimaan ja Euroopan maiden lisäksi tehnyt Japaniin ja USAhan. Fermaatti on saanut kultaisen diplomin kaikista kansainvälisistä kilpailuista, joihin se on osallistunut; Hollanti Veldhoven 1995, Italia Fivizzano 1998 ja Espanja Calella 2013. Katso kuvia matkoilta

Kuoro on julkaissut kuusi äänitettä, viimeisimmän 'In Excels' 2012.

Kuoroa on johtanut 40 vuotta dir.cant. Soili Autio  
Kuoron apujohtajana toimii Emma Räihälä, joka on itsekin entinen fermaattilainen ja opiskelee Centria AMK:ssa klassista laulua ja kuoronjohtoa.