Soili Autiolle Erkki Pohjola -palkinto

10.5.2019

Dir cant Soili Autio
Dir cant Soili Autio
Säestäjä Minna-Liisa Kaattari
Säestäjä Minna-Liisa Kaattari

Fermaatin 40v juhlankonsertissa kuoronjohtaja Soili Autiolle myönnettiin Nuorten Kuoroliiton korkein ansiomerkki, Erkki Pohjola mitali. Heinz Hoffman -mitalilla palkittiin kuoron pitkäaikainen säestäjä, Minna-Liisa Kaattari.

Erkki Pohjola palkinto voidaan myöntää kuoronjohtajalle, joka on erittäin tuloksellisesti työskennellyt nuorten kuorojen parissa ja jonka työ on musiikillisesti sekä kasvatuksellisesti laajalti tunnettua ja tunnustettua, paitsi kansallisesti myös kansainvälisesti.


Soili Aution työ nuorten kuorolaisten parissa on ollut erittäin pitkäjänteistä ja tuloksellista. Kuoro on tehnyt esiintymis- ja kilpailumatkoja niin kotimaassa kuin ulkomailla voittaen useita palkintoja. Kuorossa on sen historian, 40 vuoden aikana, laulanut arviolta 370 nuorta tyttöä, jotka ovat saaneet kasvaa, harrastaa ja matkustellakin turvallisessa harrastuspiirissä. Hänen johdollaan nuoret ovat oppineet muun muassa vastuuntuntoa, keskittymiskykyä, sosiaalisia taitoja ja tietenkin saaneet tasokasta musiikillista opetusta sekä hyvää pohjaa mahdollisille ammatillisille opinnoille. Hän on saanut työstään useita valtakunnallisia tunnustuksia, Suomen Kulttuurirahaston myöntämän Mikael Agricola mitalin sekä Tasavallan Presidentin myöntämän director cantus arvonimen.

Heinz Hofmann -mitali voidaan myöntää erittäin ansioituneelle tai erityisen merkittävillä perusteilla aktiiviselle kuorotoimijalle, joka on pitkäaikaisesti ja tuloksellisesti työskennellyt lapsi- ja nuorisokuorojen parissa ja jonka työ on laajalti tunnettua ja tunnustettua.
Minna-Liisa Kaattari on toiminut aluksi nuorena Fermaatti-kuorolaisena ja vuodesta 1989 kuoron vakituisena säestäjänä ja stemmanharjoittajana. Hän on ollut vapaaehtoisesti mukana kuoron kaikissa esiintymisissä, konserteissa, äänitteillä, kansainvälisissä festivaaleissa ja kilpailuissa sekä eritoten viikoittaisissa harjoituksissa. Hänen merkityksensä Fermaatti-kuoron pitkässä ja menestyk- sekkäässä historiassa on ollut ensiarvoisen tärkeä ja ratkaiseva.  
Lisäksi hän on toiminut aktiivisesti myös monissa muissa kalajokisten ja lähiseudun solistien ja ryhmien konserteissa varsin vaatimattomana säestäjänä ja opettajana, joten hänen taitavuutensa, ahkeruutensa ja merkityksensä tunnetaan seudullamme laajasti.

Lisäksi konsertissa ansiomerkit saivat seuraavat henkilöt

Kultainen kuoromerkki vähintään 8 vuotta Fermaatti-kuorossa laulaneelle:

Isokääntä Helmi
Isokääntä Hilla
Juola Ronja
Nikupaavo Katja

Hopeinen kuoromerkki vähintään viiden vuoden ajan Fermaatti-kuorossa laulaneelle:

Heikkala Saana
Korhonen Erika
Kotiaho Vilma
Laakso Johanna
Ylitalo Heta