Kuoropukuinfo

Uusi kuoroasu

Keväällä 2009 Fermaatti täytti 30 vuotta ja sitä juhlistaaksemme saimme käyttöömme uuden arvokkaan kuoroasun. Tämä sinivalkoinen asu on kansallispuvun lisäksi jo kahdeksas kuoroasu, ja kaikkien asujen suunnittelussa kuorolaiset itse ovat olleet vahvasti mukana. Nykyinen asu sisältää kauniin liivihameen ja puseron ja sitä täydentää tähän tarkoitukseen suunniteltu puukoru. Liivihametta täydentää nauha, joka solmitaan empireleikkaukseen. Koruja säilytetään liivihamekankaasta valmistetuissa pussukoissa. Asun kanssa käytetään ihonvärisiä sukkahousuja ja mustia kenkiä. Jokainen voi halutessaan pukea alushameen asun alle, mikäli kaipaa sitä. Se ei kuitenkaan ole välttämätön. Kylmällä liivihameen alle voi pukea vaikka villahousut.

Asuja ei ole valmistettu henkilökohtaisia mittoja vastaaviksi, vaan viiteen eri kokoluokkaan. Näin kuorolainen voi kasvaessaan vaihtaa asunsa esim. koosta S kokoon M. Koska tyttöjen pituudet ja asun kanssa käytettävät kengät vaihtelevat suuresti, helmapäärmeitä ei ole ommeltu valmiiksi, ainoastaan huoliteltu saumurilla. Olkaimet ovat myös takaa kiinnittämättä oikeaan pituuteen. Molempien työohje on tässä kuvitettuna mukana. Vaikka helmassa olisi käännevaraa kuinka paljon tahansa, ÄLÄ koskaan leikkaa kangasta. Näin siksi, että seuraava käyttäjä saattaa olla sinua pidempi. Sivusaumoissa on myös varaa muutoksiin, joten voit halutessasi kaventaa tai leventää liivihameen yläosaa. Mikäli olet ompelutaitoinen, voit tehdä ompelutyön itse tai vaihtoehtoisesti teetättää sen jollakin tutullasi. Muista kuitenkin, että huoliteltu yhteinäinen kokonaisuus on kuororivissa tärkeä seikka. Kiristävä helmapäärme ei saa viedä huomiota upealta musiikkielämykseltä. Asut sarjatyönä valmistanut kotiompelija Anneli Kalliokoski auttaa tarvittaessa myös korvausta vastaan.

Kotiompelija Anneli Kalliokoski
Etelänkyläntie 492 puh. 040-7507085

Säilytä käytössäsi olevaa asuasi erityisen huolella esim. pukupussissa. Tuuleta mielellään aina käytön jälkeen, näin vähennät pesukertoja ja pidennät käyttöikää. Pese pusero (viskoosi/polyesteri) aina hienopesussa korkeintaan 40 asteessa valkoisten pyykkien joukossa joko käsin tai koneessa. Vastaavasti liivihame (pellava/viskoosi) hienopesussa korkeintaan 40 asteessa tummien joukossa. Silitä puserokangas tarvittaessa tarpeeksi haalealla lämmöllä. Liivihamekangas sen sijaan kestää paremmin lämpöä, mutta silitys nurjalta kiillon välttämiseksi.

 

 

Kuoropuvun nauhat

Nauhoja on valmistettu kahta eri pituutta ja kolmea eri väriä. Siniraidalliset ovat pidemmät, punaraidalliset lyhyemmät ja yksivärisiä löytyy molempia pituuksia. Mikäli liivihameen leikkaussauman kohdalta mitattu ympärysmitta + leikkaussaumasta kuorokenkien kanssa lattiaan mitattu pituus ovat yhteensä noin 190 cm, niin voit vielä käyttää lyhyempää nauhaa (yksivärinen tai punaraidallinen). Mikäli yhteenlaskettu pituus on enemmän, niin sitten asuusi kuuluu pitempi nauha. Kts. kuva 1

Tee nauhalle seuraavaa

  • Päättele kiertopäärmeen ompelusta jääneet langanpäät nauhan päissä olevien ns. taskujen sisään huomaamattomasti. ÄLÄ LEIKKAA saumuriommelta pois ! Kts. kuva 2
  • Pue liivihame päälle ja kuorossa käyttämäsi kengät jalkaan. Aseta nauhan pää noin 30 cm päähän lattiasta ja kiinnitä nauha vasemman rinnan kohdalle leikkaussaumaan esim. pienellä hakaneulalla nurjalta puolelta. Kierrä nauhaa oikealle vartalosi ympäri ja tarkista jäljellä olevan nauhan pituus. Toisen nauhan pään täytyy myös olla noin 30 cm päässä lattiasta. Tee ainoastaan solmu tai kaksi, ei rusettia. Kts. edelleen kuva 2. Mikäli nauha on liian pitkä, niin ÄLÄ LEIKKAA sitä vaan taita nauha selkäpuolelta laskokselle ja kiinnitä ommellen tai pienellä hakaneulalla. Kts.kuva 3. Tällä tavoin voimme säätää nauhoja tarpeen mukaan oikean mittaisiksi.
  • Jos haluat eroon hakaneuloista, niin voit ommella huomaamattomat vyölenkit sivusaumojen kohdalle liivihameen värisellä langalla (ompelulanka/kirjontalanka/ohut virkkauslanka).

MUUTA HUOMIOITAVAA

  • Tarkista vielä, että liivihame on noin 4 cm lattiasta käyttämiesi kuorokenkien kanssa.
  • Mikäli liivihame käy pieneksi, niin voit suurentaa sitä koon tai pari suuremmaksi sivusaumoista aiemmin annettujen ohjeiden mukaan. Mikäli tämäkin vara on jo käytetty, niin voit vaihtaa liivihameen seuraavaan kokoluokkaan.
  • Tarkista myös olkaimien pituus kohdalleen. Leikkaussauman tulee asettua rintojen alapuolelle, muutoin solmittava nauha ei peitä saumaa